Soorten stamboomonderzoek
Of je nu gericht op zoek gaat naar een oud familieverhaal of je stamboom uit wilt zoeken, beide keren moet je de gevonden gegevens goed noteren. Daar zijn stamboomprogramma's voor maar een schrift doet ook wonderen. Wel consequent zijn! Zoals hieronder wel blijkt, alles is mogelijk en niks is fout. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over wat een stamboom moet zijn. Jij bepaalt zelf welke vorm het beste bij je past!
Parenteel
Er zijn verschillende soorten stamboomonderzoek. De parenteel is een onderzoek naar alle nakomelingen van de oudst bekende voorouder, dus zowel man als vrouw. Dit geeft dus een hele grote diversiteit aan namen, maar wel een beter overzicht van regionale verspreiding en beroepen.
Kwartierstaat
De afbeelding hierboven laat een kwartierstaat zien. Bij een kwartierstaat ga je op zoek naar de ouders van jezelf en dan van je ouders en zo verder. Hierbij komen dus alle voorouders in beeld van jezelf. Je zoekt alleen de ouders op, dus laat alles wat met sociale omstandigheden en gezinssamenstelling te maken heeft buiten beschouwing.
Genealogie
Dit heeft dezelfde manier van werken als een parenteel. Je gaat op zoek naar de oudst bekende voorouder en werkt dan terug naar het heden waarbij je alleen de mannelijke lijn uitzoekt. Dus van de vader krijgen alleen de zoons een plekje in je onderzoek. De tegenhanger hiervan is natuurlijk een stamboom waarbij je alles van de vrouwen uitzoekt.
Stamreeks
Een stamreeks onderzoekt alleen de namen van de vaders uit. Dus vader op vader en laat verder alles buiten beschouwing. In een kwartierstaat zit in feite ook de stamreeks en de matrilineaire of vrouwelijke lijn ingebed.
Hoe start je een stamboomonderzoek.
Waar moet je beginnen als je start met je stamboom. Het antwoord daarop is vrij eenvoudig: thuis. Eerst bedenk je wat je wilt uitzoeken, de lijn van je vader of moeder, of beide.
Je begint met het noteren van de gegevens van jezelf (geboortedatum en geboorteplaats, eventueel huwelijk en naam van partner met gegevens en de kinderen). Dit doe je ook voor je ouders. Gegevens van de recente generaties zijn niet openbaar en dus moet je die in eigen kring opzoeken. Trouwboekjes zijn daarbij heel belangrijk en geven veel gegevens prijs.
Vaak is er in de familie wel iemand die familiedrukwerk bewaard. Daar kun je dus ook veel gegevens uithalen en dat is vaak ook zeker de moeite waard om in te sneupen! Datzelfde geldt voor oude foto's; die kunnen je ook veel over vroeger vertellen.
Je kunt pas gaan zoeken in het archief als je gegevens hebt die voldoen aan de volgende regels:
- Overlijden openbaar na 50 jaar
- Huwelijken openbaar na 75 jaar
- Geboorten openbaar na 100 jaar
Bovenstaande wil niet zeggen dat je meteen alle gegevens online kunt vinden. Archieven zijn nog niet allemaal zover dat de gegevens allemaal online te vinden zijn!
Hieronder een PDF gemaakt door het CBG. Hier staat heel veel informatie in over het doen van stamboomonderzoek.
Verder de diepte in.
Je hebt nu startgegevens en wilt nu meer weten. Als je dacht dat je nu naar het archief moet, heb je het mis. Het grootste deel van je stamboom zoek je thuis uit, achter je computer. Afhankelijk van de regio waarin je woont, kun je op de site van het Regionale Archief gaan zoeken naar de Geboorte,- Trouw en Overlijdensaktes. Om verder terug te gaan in de tijd zijn met name de Huwelijksakten een goede bron. Hieruit haal je namelijk meteen de namen van ouders en ben je dus een generatie verder. Enkele algemene sites om te zoeken zijn: https://www.openarch.nl/?lang=nl en www.wiewaswie.nl . Kijk bij links even voor enkele regionale sites. Wil je de gegevens invoeren in een stamboomprogramma, bekijk dan even het filmpje over het opzetten van een stamboom in Aldfaer of download de handleiding.