Misdaad in je stamboom.
Misdaad. Het is van alle tijden. De straffen zijn veranderd, de gepleegde misdaden ook. Was het vroeger vaak stelen om de hongerige monden van je kinderen te vullen, tegenwoordig zijn meeste misdaden veel gewelddadiger.
Stamboom cursus volgen of liever je stamboom door mij uit laten zoeken? Informeer naar de mogelijkheden!
Misdaad. Het is van alle tijden. De straffen zijn veranderd, de gepleegde misdaden ook. Was het vroeger vaak stelen om de hongerige monden van je kinderen te vullen, tegenwoordig zijn meeste misdaden veel gewelddadiger.
Een aantal jaren geleden kwam de boerderij die tussen Hijlaard en Jorwerd ligt opnieuw in het nieuws als locatie voor een nieuw klooster. De oude boerderij, waar veel mythes over bestaan, zou eerder ook tot een klooster hebben behoord. Dat verhaal is na onderzoek door dr. Kees Kuiken naar de prullenbak verwezen. De boerderij is wel oud en bestond al in de zeventiende eeuw. Het had de naam Westerhuis en staat zo ook vermeld op oude kaarten. Op de boerderij werd eeuwenlang geboerd door pachters en soms door de eigenaren zelf. In het midden van de zeventiende eeuw woonden Thomas Gerrits met zijn vrouw Gertje Freerks op de boerderij. Het is hun dochter Akke die later de achternaam Westerhuis heeft en het zijn vooral haar zoons die de naam Westerhuis verder verspreiden.
Op 12 juni werd mijn schoonmoeder 90 jaar. Om dit te vieren heb ik voor haar een magazine gemaakt. Hierin zijn veel persoonlijke elementen van haar leven verwerkt. Denk aan de trouwakte van haar ouders; de aangifte van haar geboorte bij de Burgerlijke stand uit de krant; een krant van de dag van haar geboorte enz. Er waren nog nota's van het trouwen en de aanschaf van spulletjes voor het eerste huis... Die konden natuurlijk niet ontbreken! Natuurlijk ontbreken ook de kinderen en kleinkinderen niet en is er een kleine stamboom toegevoegd. Verder heb ook wat oude recepten en advertenties uit de krant opgezocht en toegevoegd.
Al enige tijd ben ik bezig met de kwartierstaat van iemand. Inmiddels is het grootste stuk uitgezocht en ben ik bezig met het maken van het verhaal. Als alles dan mooi op zijn plekje staat en alle gegevens compleet zijn (voor zover mogelijk) dan ga ik op zoek naar de extra's. Dat zijn de advertenties uit de krant en de verhalen over speciale beroepen.
Is er een link tussen de familie Westerhuis en deze boerderij Westerhuis die voorheen onder Jorwert viel? Het lijkt er op maar zekerheid is er nog niet. Ik ga op zoek naar de 'missing link'. Inmiddels ben ik via archiefonderzoek beland in de 18e eeuw.
In de #beeldbank van #Tresoar vond ik deze mooie #ansichtkaart van #Morra. De datering is rond 1920. Heel bijzonder om te zien. Hier zou mijn oma op kunnen staan. Of mijn andere familie. De Ansichtkaart is uitgegeven door Dijkstra W., wed. Te Walterswald.
Een poosje geleden heb ik hier wat gedeeld over mijn moeder. Deze keer wat foto's van mijn vader.
Op 1 februari 2013 overleed mijn moeder, Jenke van der Naald op 81-jarige leeftijd. Omdat ze op 30 december jarig zou zijn geweest, dook ik vandaag in haar archief. Naast veel foto's vond ik een groot aantal speldjes en diploma's. Natuurlijk wist ik wel dat ze verpleegster was, maar ik had me tot nu toe nog niet echt in haar carrière verdiept. Nu ik alle documenten eens naast elkaar leg, zie ik pas haar toegewijdheid en doorzettingskracht.
Ik heb een grote belangstelling voor geschiedenis, met name persoonlijke geschiedenis. Het is dan ook niet vreemd dat ik van verschillende (overleden) familieleden dingen in huis heb. Foto’s, rapporten en diploma’s, maar ook tabaksdozen, kruiken, strijkijzers, sieraden én uiteraard oude boeken….
Ziekte en epidemieën zijn van alle tijden. Ze grijpen in op het persoonlijk leven en soms op de hele maatschappij. Dit is het verhaal van een gezin waar TBC slachtoffers maakte.
De afgelopen weken heb ik me beziggehouden met een handschrift uit de achttiende eeuw. Dit handschrift bevat het levensverhaal van Simon Blom, predikant te Schoorl. Een prachtig verhaal met een mooi beeld van de tijd. Hij reisde na zijn afstuderen naar Duitsland en had grote plannen om daarna nog verder de wereld te verkennen en te eindigen als predikant te Batavia. Het liep even anders, zo blijkt uit zijn verhaal.
Als het mogelijk zou zijn zou ik wel met mijn betovergrootmoeder Antje Baukes van der Woud (1841-1927) een gesprekje willen voeren. Waarom? Omdat ze in een hele korte periode veel verdriet te verwerken krijgt.