Levensverhaal van Simon Blom ~1726-1809

Van levensgenieter naar predikant.

De afgelopen weken heb ik me beziggehouden met een handschrift  uit de achttiende eeuw. Dit handschrift bevat het levensverhaal van Simon Blom, predikant te Schoorl. Een prachtig verhaal met een mooi beeld van de tijd. Hij reisde na zijn afstuderen naar Duitsland en had grote plannen om daarna nog verder de wereld te verkennen en te eindigen als predikant te Batavia. Het liep even anders, zo blijkt uit zijn verhaal.

Na zijn reis door Duitsland komt hij terug naar de Nederland. Zijn enige broer is inmiddels getrouwd en vader geworden. Helaas is deze broer jong overleden. De weduwe vraagt aan Simon Blom om de zaken van haar man af te handelen en dan ontmoet hij de jongste zus van de weduwe. Ze worden verliefd en dus gaat Simon op zoek naar een vaste plek om te wonen en te werken. Een eigen gemeente wordt gevonden in Schoorl. Daar is hij 40 jaar predikant. Uiteindelijk trekt hij naar Alkmaar als hij met emeritaat gaat.

Wat kunnen we nu met dit verhaal. Allereerst is het een mooi reisverslag door Duitsland. Een prachtig verhaal over alle bezienswaardigheden in de verschillende steden en een blik in de cultuur bij de diverse universiteiten. We zien een rijke student die de wereld aan zijn voeten lijkt te hebben en die denkt dat hij alles aan kan. Dan valt zijn hele plan in duigen als de liefde in het spel komt. Met het grootste gemak gooit hij zijn plan overboord en vestigt zich in Schoorl als predikant. Hier worden de kinderen geboren, een nieuwe preekstoel gebouwd en later een nieuwe kerk. Hier sterft zijn vrouw en zit hij tussen de gevechten van de Russen, Engelsen, Patriotten en Fransen. De laatste dagen van zijn leven slijt hij in Alkmaar.

Het levensverhaal is geschreven in de vorm van een brief. Aan wie de brief is gericht weten we niet. Het enige wat we weten is dat het een Academie-genoot is  uit de tijd dat Simon studeerde aan de universiteit van Harderwijk. Ook de ontvanger moet al op leeftijd zijn, want Simon is 82 jaar als hij dit verhaal aan het papier toevertrouwd.

Inmiddels heb ik het complete handschrift uitgetypt. Nu ben ik bezig om het om te zetten naar begrijpelijk Nederlands. Een leuke en uitdagende klus, die bijna afgerond is. Binnenkort zal de integrale tekst hier te vinden zijn

Reactie plaatsen

Reacties

Bob Latten
4 jaar geleden

Geachte redactie. Ik schrijf momenteel aan een boek over de invasie van Britten en Russen in Noord-Holland. Daarin komt ook Schoorl en dus Simon Blom voor. Met dank aan de informatie over zijn leven heb ik nog een vraag. Als ik de bron vermeld, wil ik ook graag de auteur van dit levensverhaal vermelden. Kunt u mij daaraan helpen. Vriendelijk dank, Bob Latten